Även det här receptet är taget från Hemmets Journal. Riktigt bra recept finns det i det jag för kallade för "tanttidningar". Kross är så himla gott i bröd tycker jag. Jag hade inget dinkelmjöl hemma så jag ökade på vetemjölsmängden.
- Koka vete- och rågkross mjukt under lock i hälften av vattnet, ca 5 minuter. Häll i resten av vattnet och låt svalna till 37º.
- Smula ner i jästen i ”krossblandningen” och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, kruskakli, dinkelmjöl och så mycket vetemjöl att degen blir smidig och släpper bunkens kant. Låt jäsa under duk 40–50 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bord och knåda eventuellt in mer vetemjöl. Dela degen i 20 bitar och forma bitarna till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under duk, ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter. Låt svalna på galler under duk.
20 stycken
1 dl vetekross
1 dl rågkross
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk olja
1 dl kruskakli
ca 4 dl vetemjöl
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar