Matbloggstoppen

onsdag 28 augusti 2013

Dulche de leche glass


Detta recept tog jag från denna blogg. Hon använde inte glassmaskin men jag körde halva smeten i glassmaskin och halva inte och skillnaden var markant (var tvungen att dela upp det eftersom det blev väldigt mycket smet). Jag älskar glassmaskinen! Glassen blev verkligen supergod, tydligen var det till 10 portioner men den var för god för att räcka till tio personer...

4 äggulor
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 burk dulce de leche
5 dl vispgrädde
2 äggvitor

Separera äggen, spara två äggvitor, och vispa sedan 4 äggulor ihop med muscovadosockret tills det blir lite ljusare och fluffigt. Vispa sedan ner allt innehåll i konservburken med dulce de leche.

Vispa grädden för sig, och de två äggvitorna för sig i en annan bunke till ett hårt skum. Rör sedan ner den vispade grädden i äggsmeten, vispa ett par sekunder med elvispen så att allting blandas, och vänd sedan ner äggvitorna.

Kör smeten i glassmaskin. 

måndag 19 augusti 2013

Het grönsaksgryta med svamp


Jag får riktigt dåligt samvete att det är så många läsare varje dag trots att jag inte uppdaterar bloggen! Jätteroligt att ni är här, även om jag inte alltid är det.

Har lånat Bonniers vegetariska kokbok på biblioteket och snål som jag är väntar jag till bokrean, men det verkar vara en kanonbok! Ska se om jag kan sno lite recept och lägga upp. Detta var supergott, har redan gjort det två gånger fast omgång nummer två som är fotograferad hade jag lite alla möjliga grönsaker i. Nästa gång tänker jag lägga i tofu.

200 g skogschampinjoner
1 knippa salladslök
250 g pak soi
200 g minimajs
1 röd chili
2 msk sesamolja
1/2 dl japansk soja
1 tsk sambal oelek
2 tsk farinsocker
2 vitlöksklyftor
2 tsk potatismjöl
2 l vatten
1 msk pressad lime

1. Ansa svampen. Ansa och skär salladslök och pak soi i grova bitar. Skär majsen på längden. Kärna ur och strimla chili.
2. Woka svamp och grönsaker i oljan under omrörning i ett par minuter. Tillsätt soja, sambal och farinsocker. Pressa i vitlöken. Red av med potatismjöl utrört i vatten och låt koka upp. Smaka av med limesaft (fast det har jag nog glömt båda gångerna inser jag!).