Matbloggstoppen

tisdag 25 augusti 2009

Matberedare

Igår lade min matberedare av. Den har några år på nacken så det kom kanske inte som en överraskning. Jag absolut behöver matberedare för min mat så nu blir det till att köpa en ny!

måndag 24 augusti 2009

Brytbröd





Detta recept tog jag från påsen på Kungsörens kruskakli. Det blev gott och smakade väldigt nyttigt!

50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1 msk sirap
1 1/2 msk olja
1 msk stött anis eller fänkål (jag tog kummin, hittade inte min fänkål)
4 dl kruskakli
ca 1,2 l vetemjöl

1. Smula ned jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienserna.
2. Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
3. Knåda degen. Dela i tre delar. Forma varje del till en rulle lika lång som plåten. Lägg dem på en plåt och skär varje längd i sex delar, inte för djupt. Bitarna ska hänga ihop.
4. Låt dem jäsa i ca 30 minuter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

Kidneybönsbiffar



Kidneybönor är väldigt tacksamma att göra biffar av eftersom de är lagom mosiga och håller ihop bra. Här har jag bara rört ihop en burk kidneybönor med ett par matskedar potatismjöl och 100 g hackade hasselnötter (nästa gång gör jag nog cashewnötter, och jordnötter hade nog varit väldigt gott också) samt en halv hackad lök. Sedan kryddade jag med lite salt, peppar och chilipulver. Enkelt!

Tabboleh



Om man har blivit bjuden på mat hos mig några gånger är chansen stor att man någon gång har blivit serverad tabboleh. Perfekt på buffén och god som tillbehör till mycket. Jag försöker att inte göra den för ofta, har ätit den så mycket att jag i en period tröttnade helt. Nu försöker jag vara lite restrektiv så att jag inte föräter mig på den.

Här serverade jag den med grillad halloumiost och grillade zucchini tillsammans med lite matlagningsyoghurt utrört med mynta, salt och vitlök.

3 dl couscous
3 dl kokande vatten

2 tomater, grovt hackade med kärnhuset borttaget
1/2 gurka, grovt hackad
1/2 röd lök, finhackad
färsk bladpersilja
en kruka färsk mynta
pressad citron
salt
peppar

Blanda couscous och vatten och låt stå i fem minuter. Låt svalna

Blanda grönsakerna med couscousen, kryddorna och citronen. Smaka av med salt och peppar.

Det ska vara rikligt med pressad citron, minst 1/2 dl, men man får ju låta smaken avgöra också. Samma med de färska kryddorna, det ska var mycket. Denna gången bytte jag ut kryddorna mot färsk koriander och det var också mycket gott. Det går lika bra att använda bulgur istället för couscous. Det gjorde jag också denna gång. Fördelen med couscousen är att det går snabbare!

Korngrynsrisotto



Risotto är ju inte någon nyttig mat, utan för mig är det lite festligare helg/bjudmat. Undantaget är denna korngrynsrisotto. Baserad på korngryn istället för aboriris och sedan massor av grönsaker och kidneybönor. Tillräckligt nyttigt för att kvalificera som vardagsmat med andra ord!

Receptet är taget från www.ica.se

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 dl korngryn
2-3 dl grönsaksbuljong (stämde inte för mig, jag fick använda ungefär dubbla mängden det!)
2 morötter
1 purjolök
1 burk kidnyebönor
1 liten burk majskorn
250 g frysta ärter
1 dl riven parmesanost

Börja med att finhacka lök och vitlök. Fräs detta ett par minuter i olivolja.
Tillsätt korngrynen och grönsaksbuljong. Späd sedan med buljongen medan korngrynen långsamt kokar mjuka.

Tärna morötterna och låt dem koka med efter 15 minuter. Koka grynen helt mjuka, 30-40 minuter.

Strimla purjon och rör ner det tillsammans med väl avrunna bönor, majs och tinade ärter. Låt det hela koka i ytterligare 5 minuter. Vänd till sist ner parmesanosten så den smälter i risotton

tisdag 18 augusti 2009

Romkaka



I fredags så köpte jag en flaska rom. Det har varit på min inköpslista länge, det är många kakrecept som jag vill prova som har rom i sig. När jag köpt flaskan så kom jag på att jag ska till Berlin om ett par veckor och att det vore smartare att köpa spriten utomlands. För att berättiga mitt inköp var jag tvungen att baka en kaka med rom på en gång. Jag tog ett standardrecept på fransk chokladkaka och tillsatte rom.

Mycket god och kladdig kaka! Vänligen observera det gulliga porslinet som jag köpte i England. Tre små tallrikar för 12 kronor på en välgörenhetsaffär.

200 g smör
200 g mörk choklad
3 msk mörk rom
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smörj och bröa en form, ca 21 cm i diameter. Smält smöret och lägg i chokladen och låt den smälta ner. Rör i romen.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl och bakpulver. Rör i chokladblandningen.

Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Kakan ska bli rätt så lös.

Risotto med kantareller




Då Matt inte gillar kantareller får jag passa på när jag ska bjuda någon annan på mat. Denna risotto fick min lillasyster i helgen. Nu har jag ätit resterna av den i två dagar till lunch, så jag har tröttnat lite. Den är dock jättegod!

1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
7-8 dl grönsaksbuljong
ca 3 dl färska kantareller
1 msk olivolja
salt och peppar
2 dl riven parmesanost

1. Finhacka löken och vitlöken och fräs i smöret tillsammans med riset i en kastrull i ca två minuter under omrörning utan att det tar färg.
2. Häll i vinet och låt det sakta koka in. Späd med buljong allt eftersom det kokar in tills risotton är krämig och riset har en liten fast kärna. Det tar ca 25 minuter.
3. Hacka svampen grovt. Fräs i lite olja, krydda med salt och peppar.
4. Blanda ned svamp och parmesan i risotton, smaksätt med salt och peppar.

Receptet är taget från ett gammalt nummer av Allers. De använde trattkantareller.

Ädel spenatlasagne




Denna goda lasagne gjorde jag när min pappa var här och hjälpte oss att renovera. Den var mycket god och dessutom lätt att göra. God smak av ädelosten. Tyvärr har jag ingen aning om var jag har snott receptet.

12 lasagneplattor
250 g bladspenat, tinad och avrunnen
3 dl riven ädelost (jag köpte ett 140 el 150 g paket och rev alltihop)
3 msk smör
3/4 dl mjöl
8 dl mjölk
1 tsk mald muskotnöt
1 tsk salt
1 krm peppar

Värm ugnen till 200 grader.

Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Vispa i mjölken och koka såsen i fem minuter. Krydda med muskot, salt och peppar.

Täck botten av en ugnssäker form med lasagneplattor, lägg på hälften av spenaten och ädelosten. Häll över 1/3 av såsen, upprepa och avsluta med ett lager plattor. Häll över resten av såsen.

Grädda i ca 30 minuter.

Sambar - linser och grönsaker




När jag plockade ihop matvarorna inför flytten insåg jag att jag hade rätt så mycket röda linser i mitt skåp, har därför försökt att laga flera maträtter med just röda linser i. Detta var också god vardagsmat. Jag fick hjärnsläpp och förstod inte vad receptet avsåg med gröna bönor så jag skippade det. Efteråt förstår jag ju att det är haricot verts som avses. Den hade nog sett lite aptitligare med lite grönt i...

3 dl röda linser
6 dl vatten
1 stor gul lök
1 stor potatis
4 tomater
125 gröna bönor
1 msk senapsfrön
1-2 msk garam masala
2 msk olja
2 curryblad
1 dl kokosmjölk eller yoghurt
citron
salt

Koka linserna i ungefär 15 minuter tills de mosats sig. Skala lök och potatis. Hacka löken och skär potatisen i små bitar. Skär tomaterna i klyftor och grovhacka bönorna. Hetta upp oljan. Lägg i senapsfrön, garam masala och lök. Fräs till löken blir genomskinlig. Lägg i tomaterna, potatisen, linserna, curryblad, kokosmjölk och späd med vatten till lagom konsistens. Låt puttra under lock i 15 minuter. Lägg i bönorna och fortsätt koka i fem minuter. Smaka av med pressad citron och salt.

Krämig linsgryta med basmatiris



Jättegod vardagsmat! Alla ingredienserna ska med för att det ska få den goda smaken. Det var så härlig brytning med den syrliga yoghurten och citronen. Kom också ihåg hur himla gott det är med färsk koriander, det var verkligen pricken över i:et.

Receptet taget från www.ica.se

3 dl röda linser
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 potatisar
1 morot
1 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 krm kajennpeppar
1 tsk malen koriander
7 dl grönsaksbuljong
1 msk tomatpuré
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk citronjuice
1 dl matyoghurt
1 knippe färsk koriander

Kryddigt basmatiris
3 dl basmatiris
1 kanelstång
4 hela kryddnejlikor
4 kardemummakapslar

Gör så här
1. Koka riset, med kryddorna, enligt anvisning på förpackningen.
2. Skölj linserna väl under rinnande kallt vatten.
3. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna potatis och morot.
4. Fräs lök, vitlök och alla torra kryddor i olja i en tjockbottnad kastrull ett par minuter.
5. Tillsätt potatis och morot och låt fräsa med ytterligare några minuter. Rör om ibland.
6. Tillsätt vatten, buljongtärning och linser. Koka upp och låt koka ca 10 minuter utan lock, tills linserna är sönderdelade och potatis och morot är genomkokta.
7. Rör ner tomatpuré, ingefära och citronjuice. Tillsätt yoghurten och rör om. Smaka av med 1 tsk salt.
8. Klipp koriander eller persilja över vid serveringen. Bjud gärna ett naanbröd till.

Rågkakor



Dessa rågkakor var mycket goda! Receptet taget ur "Rutiga kokboken". Det är himla bra med en grundläggande kokbok, den har lite av allt. Synd bara att den inte är vegetarisk...

3 msk olja
5 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
3 tsk salt
1-2 msk socker eller sirap
7 dl grovt vetemjöl
6 dl vetemjöl


Värm vätskan med oljan till 37 grader. Lös upp jästen i degbunke i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet och sötningsmedlet. Rör ner rågmjölet och så mycket av vetemjölet att degen går lätt att arbeta. Jäs i 30 min-1 timme till dubbel storlek.

Dela degen i fyra delar och forma varje del till en slät bulle. Lägg på plåt och kavla ut dem till runda kakor, ca 1 1/2 cm tjocka. Nagga bröden med gaffel. Jäs i 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Pensla med vatten.

Vegetarisk moussaka



Äntligen tillbaka efter bloggstoppet! Nu har vi Internet i vår nya lägenhet. Fortfarande ingen diskmaskin och ingen stor frys (förutom att lägenheten är en enda röra och att vi måste köpa en hel del möbler), men vi har i alla fall flyttat.

Här är ett jättebra recept på vegetarisk moussaka. Jag har tagit receptet från "Rutiga kokboken" och översatt det till "vegetariska". Jag recept på en bättre topping, men min ettåring har slarvat bort den kokboken för tillfället... Jag återkommer!

1 kg auberginer

2 gula lökar, hackad
2 gröna paprikor, skurna i små bitar.
1 knippe persilja
salt
peppar
1 dl tomatpuré
100 g torkad sojafärs

3 dl mjölk
2 1/2 msk mjöl
1 krm salt
2 ägg

Börja med att skära auberginen i centimeter tjocka skivor på längden. Stek dem guldgula.

Koka upp vatten och lägg sojafärsen i kokande vatten i en bunke i några minuter. Stek lök tills den får lite färg. Tillsätt paprika och persilja. Fräs till paprikan blivit lite mjuk. Lägg i salt, peppar, tomatpuré och sojafärs. Tillsätt eventuellt vatten. Puttra till en tjock röra.

Blanda mjölk och mjöl i en kastrull. Sjud under omrörning så den tjocknar något. Tillsätt ägg och salt.

Lägg hälften av auberginen i en ugnssäker form. Häll på färsröran. Täck med resten av auberginen. Bred såsen över. Grädda i 200 grader i 45 minuter. Täck eventuell med folie.

Nu har jag hittat den andra kokboken! Den stod i hyllan så jag tar tillbaka det jag sade om min lilla tjej, det var väl jag som var blind...

2 dl matlagningsyoghurt
2 dl riven ost
2 ägg

Rör samman och täck moussakan med topplagret. I receptet stod det att man skulle grädda moussakan tills det var 15 minuter kvar av gräddningstiden och sedan täcka och sätta in den i ugnen ytterligare 15 minuter. Det har jag inget minne av att jag har följt... Den toppingen hittade jag i "100 goda gröna rätter".

fredag 7 augusti 2009

Ofrivilligt bloggstopp

Nu kommer jag dessvärre inte kunna blogga på ett tag. Vi flyttar imorgon och vi måste vänta på bredband i vår nya lägenhet. Sedan blir det nog lite rörigt i och med flytten samt att jag börjar jobba igen på måndag efter att ha varit hemma med min dotter i 15 månader... Jag återkommer så snabbt jag kan!

torsdag 6 augusti 2009

Enchiladas med kikärter



För mig finns det två typer av helgmat. Den ena är mat som kräver lite längre tid och som inte är lika nyttig som vanlig vardagsmat. Den andra är mat som man gör på fredagkvällar, det vill säga något som går fort att kasta ihop men som är smaskigt (också det betyder att det inte är lika nyttigt som vardagmaten!). Denna tillhör den senare kategorin. Visserligen är det inte helg idag, men det är torsdag, sommar och vi tjuvstartar helgen lite.

Receptet är taget från www.ica.se och jag har ändrat lite grann i det.

1 gul lök
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk salt
1 krm peppar
1 burk kikärter
4 små eller 8 mindre tortillabröd
2 dl riven ost

Skala och skiva löken. Skölj och tärna squashen. Fräs lök och squash i matfettet i en stekpanna. Häll över tomatkross och krydda med spiskummin, koriander, salt och peppar. Låt puttra ca 5 min.

Spola hastigt av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Vänd ner kikärterna i tomatröran. Fördela röran på tortillabröden och rulla ihop. Lägg rullarna i en lätt smord ugnssäker form. Strö över osten.

Gratinera mitt i ugnen i 250°C, ca 10 min.

Jag serverade dessa med lite tomater, gul lök och basilika. Hade dessvärre ingen färsk, så det fick bli torkad...

Grön currygryta med quinoa



Nu var jag tillbaka igen efter ett långt uppehåll! Har inte speciellt mycket att blogga om från Englandsresan, mycket av deras kost baseras dessvärre på hel- och halvfabrikat och vi åt inte ute sådär jättemånga gånger. När vi väl gjorde det var det mest vegetariska burgare faktiskt. Fast nu börjar jag ångra mig att jag inte tog kort på det vi åt. Jag åt en supergod efterrätt, en kaka bestående av browniebotten, ett lager chokladmousse och sedan ett lager glass och söndersmulade kakor. Det var mycket gott! En god vegetarisk "roast dinner" åt jag också, men det kommer jag snart att göra själv och blogga om.

I vilket fall som helst var det skönt att komma hem och få äta sin "normala" mat igen. Så jag började med att snabbt kasta ihop en grön currygryta som jag serverade quinoa. Quinoa är ju toppen för oss vegetarianer eftersom det innehåller proteiner och då kan man utan dåligt samvete "bara" äta grönsaker till.

1 lök
200 g champinjoner
1 aubergine
1 squash
1-2 msk grön currypasta
1 burk kokosmjölk

Fräs löken lätt. Tillsätt grönsakerna. Fräs tills de blir lite mjuka. Tillsätt currypastan, rör om och låt fräsa i någon minut. Tillsätt kokosmjölk, koka upp och sjud i ca 10 minuter.